„CIAO Trattoria“: Italijos skoniai Molėtuose

 

Trisdešimt devintasis Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro „Tikros istorijos“ pasakojimas

 

Itališkas šeimos restoranėlis „CIAO Trattoria“, duris atvėręs tik šį pavasarį, molėtiškius ir atvykstančius svečius pasitinka jaukiu interjeru bei skaniu itališkos virtuvės maistu. Šios kavinukės savininkai ir įkūrėjai Dainius Šlikas su žmona Miglė Šlikienė kviečia pažinti Italijos virtuvės skonius.

 

Dainius ir Miglė Šlikai. Asmeninio albumo nuotrauka.

Reikia daryti gerai, o ne bet kaip

Atsilaisvinus patalpoms Naujajame Molėtų turguje, Dainius ir Miglė nusprendė atsidaryti šeimos restoranėlį. Mėgstantis gaminti ir eksperimentuoti su maistu Dainius suprato, kad reikia veikti: „Turime dar dešimt darbingų metų, kuriuos reikia išnaudoti,“ – pasakoja vyras. O maisto gamyboje pašnekovas jau nėra „pirmokas“, ankščiau su kolega buvo įkūręs kavinukę šalia Luokesų ežero, pradėjo nuo mažo vagonėlio, jį su laiku plėtė ir „užaugino“ iki didesnės maitinimo įstaigos, kuri gyvavo 10 metų. Dainius pasakoja: „Aš norėjau tobulėti ir augti, bet supratau, kad viskas gula ant mano vieno pečių, nusprendėme kavinę uždaryti. Norėjau daryti gerai, o ne bet kaip.“

 

Pasisveikinimas su Italija

Pirmasis restoranėlio pavadinimas įkūrėjams kirbėjo „Casa“, išvertus iš italų kalbos reiškia namai, kad žmonės užsukę jaustųsi kaip namuose, patogiai ir šiltai priimti. Bet po daug svarstymų, jog žmonėms gali pavadinimas kliūti ir kilti daug klausimų, pakeitė jį į „CIAO Trattoria“ - tai lyg pasisveikinimas su Italija.

Dabar žmonės daug keliauja, ir turbūt dalis keliaujančių turi patinkančią šalį bei mėgstamą skirtingų šalių maistą. O kai kurie žmonės iš kelionių parsiveža ne tik įspūdžius, bet ir idėjas naujam verslui. „Itališkus patiekalus pasirinkome tikslingai, nes labai mėgstame atostogauti Italijoje,“ – dalinasi mintimis Dainius. Pasirinkimas iš gausybės virtuvių, ką gaminti, kad pritrauktum žmones, ilgai nedavė ramybės. Minčių buvo įvairių. Netgi galvota kepti tautiečių mėgstamus bulvinius blynus. Bet viską apsvarstę, savininkai nusprendė pasirinkti itališkus patiekalus.

 

„CIAO Trattoria“ meniu. Asmeninio albumo nuotraukos.

Išskirtinumas ir noras stebinti lankytojus

Įrenginėjant patalpas norėjosi išskirtinumo, nors jos ir nėra didelės, tačiau kiekviena interjero detalė yra apgalvota ir padaryta su meile. Net ir mažos detalės yra svarbios. Kad sukurtum tos vietos dvasią, reikia ne tik idėjų, bet ir daug darbo. Draugai siūlė iškabinti visą patalpą Dainiaus darytomis maisto nuotraukomis, kurias talpina savo socialinio tinklo Instagram paskyroje. Šeimos restoranėlio įrengimas truko apie du – tris mėnesius, o svarbiausios maisto gaminimo technikos - pastos gaminimo aparato - Dainius važiavo atsivežti nuo Švedijos sienos.

Molėtiškiai nėra pratę išeiti ir vakarieniauti mieste, bet valgymo kultūra po truputį keičiasi, tačiau ne taip greitai kaip norėtųsi. O miesto svečiai visada nori, kad maistas būtų išskirtinis. „CIAO Trattoria“ įrengta taip, kad aš galėčiau pats bendrauti su klientais, ne tik gaminti maistą. Buvo atvykę vilniečiai, kurie norėjo pusryčiams kiaušinienės, pakalbėjome, pasiūlau mūsų turimus ingredientus, pavalgė. Jie atėjo padėkoti ir stebėjosi, kad taip yra aptarnaujami ir atsižvelgiama į jų konkrečius norus,“ – mintimis dalijasi Dainius.

Kiekvieną dieną šiame jaukiame restoranėlyje galima ragauti vis kitokio maisto, nes Dainius mėgsta eksperimentuoti, keisti ingredientus kitais, kad kaskart atrastų naują patiekalo skonį. „Miglė yra atsakinga už saldų stalą, o aš jau viską gaminu ant griliaus. Namuose turime įsirengę itališką krosnį, kurioje kepame picas, žuvį ir kitus patiekalus, laukiame atvažiuojančių draugų ir kartu su jais skanaujame pagamintą maistą,“ – pasakoja vyras.

Dainius sako, kad didelės kavinės turėti nenorėtų, nes tai daug laiko užimantis verslas, kurį turi prižiūrėti, o mažos kavinukės turi savo dvasią. Pats pašnekovas kelionėse visada renkasi mažas maitinimo įstaigas, nes jose dirbantys žmonės myli maistą ir savo sukurtą vietą.

 

„CIAO Trattoria“ meniu. Asmeninio albumo nuotraukos.

Konkurencija skatina augti

Įkūrėjai džiaugiasi pasirinkta vieta verslui kurti, mat vasarą Molėtuose vienas iš traukos centrų yra Naujasis turgus. Šalia prekybos centrai, patogi vieta sustoti pavalgyti bei apsipirkti atvykstantiems žmonėms. Nors šioje vietoje maitinimo paslaugas teikia ne vieni, pasak Dainiaus, „Konkurencija yra geras dalykas, kuris tave skatina augti, stengtis ir daryti viską kuo geriau, galvoti, kuo nustebinti žmones, kad norėtų čia sugrįžti. Dažniausiai rinkoje išlieka stipriausi, juk niekas netrukdo daryti gerai, bendrauti su žmonėmis ir užsiauginti savo klientūrą.“

Šiai dienai šeimos restoranėlis siūlo pusryčių, dienos pietų meniu, taip pat rengia ir vakarienes pagal užsakymus, kol kas jų nėra daug, nes laiko stoka labai juntama. „Vasarą turime daugiau atvykstančių žmonių, tai lemia ir sezoniškumas, tačiau nuo rudens tikrai pasiūlysime daugiau uždarų vakarų: šeimoms, draugams, įvairioms šventėm paminėti,“ – mintimis dalinasi pašnekovas. „CIAO Trattoria“ savininkai žiemai jau turi idėjų: galvoja padaryti kalėdinį turgelį, gražiai pasipuošti, juk kiekviena smulkmena yra svarbi.

 

Gerumo ir šypsenų nebūna per daug

Ne kiekvienas žmogus gali sau leisti lankytis kavinėje, todėl Dainius turi dar vieną labai gražią idėją: „Noriu padaryti gera kitiems, kurie neišgali ar nežino, o gal yra neragavę tokio maisto. Pakviesti juos vakarienės, kad atėjęs žmogus galėtų pasimėgauti skanesniu maistu, manau, tai turėtų būti senjorai ar sunkiau besiverčiantys žmonės.“

„CIAO Trattoria“ Molėtuose yra puikus pavyzdys, kaip galima sukurti jaukią vietą, kurioje kiekvienas lankytojas gali pajusti Italijos skonį ir dvasią. Tai vieta, kurioje ne tik ragaujama, bet ir būnama su draugais, bendraujama. Anot Dainiaus, būtent bendruomeniškumo mūsų žmonėms ir trūksta. Šūkis „Molėtai – čia viskas tikra“ kalba apie gamtą, turizmą, jei būtų daugiau besišypsančių žmonių, tvirta bendruomenė, šūkio mintis, matyt, visiškai pasiteisintų.

2024 - 08 - 07