Prieš metus įgyvendinta spontaniška idėja auginti grybus šiandienai į veiklą subūrė visą molėtiškio Audriaus Bražėno šeimą. Audriaus ir jo sesers Aurelijos įkurto ūkio veikla susidomėję mama ir brolis, kartu įsisuko į ūkio veiklą Molėtuose. Be užuolankų ir tiesiogine prasme molėtiškiai pjauna grybą, todėl kaip pats šeimininkas pastebi, pavadinimas galbūt ir kurioziškas, tačiau puikiai atspindi jų veiklą ir „neįtemptą“ požiūrį į darbą.
Pirmieji grybai ūkyje „Pjaunu grybą“ buvo kreivabudės, o šiuo metu molėtiškiai augina ir tokius egzotinius grybus kaip Shiitake, Lion's mane („liūto karčiai“) ar Eryngii (karališkos kreivabudės). „Šiandien grybus auginame specialiai tam įrengtoje patalpoje. Pats procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja labai didelio kruopštumo, nes grybiena labai lengvai užsikrečia pelėsiu, kuris ja minta ir staigiai plinta. Shiitake grybus auginame ir ant rąstelių. Toks grybų auginimo metodas yra dar sudėtingesnis, nes reikalauja daug fizinio darbo ir užtrunka žymiai ilgiau,“ – apie darbo subtilybes pasakoja Audrius.
Daugeliui dar tik susipažįstant su molėtiškių auginamais grybais, jų panaudojimo galimybėmis, naujojo ūkio šeimininkai socialiniuose tinkluose dalinasi informacija – kuo naudingi, ypatingi ūkyje auginami grybai ar, netgi, kaip paruošti jie bus skaniausi. Štai, pavyzdžiui, Shiitake ir Lion's mane yra priskiriami prie medicininių grybų. „Tikriausiai niekam ne paslaptis, kad shiitake grybai lėtiną senėjimą, padeda kovoti su vėžinėmis ligomis, stiprina imunitetą, taip pat yra vienintelis augalinės kilmės vitamino D šaltinis. Atlikti tyrimai rodo, kad Lion‘s Mane grybai gali apsaugoti nuo demencijos, sumažinti lengvus nerimo ir depresijos simptomus,“ – pasakoja Audrius ir priduria, – „Apskritai grybai turi mažai kalorijų, juose nėra riebalų ir cholesterolio. Grybuose yra nedidelis skaidulų kiekis ir daugiau nei dešimt mineralų ir vitaminų.
Regis, nauda – akivaizdi, tačiau ir grybai, kuriuos valgome, turėti būti švieži ar tinkamai paruošti: „Paprasčiausias receptas, tinkantis beveik visiems grybams: sviestas, druska, pipirai ir svogūnas ar česnakas. Grybus reikia pakepti apie 10 min. ant didelės kaitros ir viskas. Svarbiausia grybų neperkepti. Pavyzdžiui, shiitake ar eryngii grybus galima valgyti tiesiog žalius. Žinoma, jie turi būti švieži. Dar viena pastaba būtų, kad šių grybų plauti nereikia, nes, pavyzdžiui, shiitake grybų skonis slypi sporose, o juos plaunant būtent ir išplauname tas sporas, todėl nukenčia skonis. Užtenka apvalyti šepetėliu.“
Tokius ar dar daugiau patarimų galima iš augintojų išgirsti ir gyvai: „Stengiamės edukuoti žmones, kad jie sužinotų kuo daugiau apie šį nuostabų grybų pasaulį, be kurio greičiausiai nebūtų ir kitos gyvybės“. Nors didelė dalis produkcijos – tiek šviežia, tiek džiovinta parduodama internetu, neretai molėtiškius galima sutikti Vilniaus „Benedikto“ ar naujajame Molėtų turguose. Net ir neturint nuolatinės prekybos vietos, ūkio „Pjaunu grybą“ produkcijos laukia ištikimi klientai: „Turime pastovių klientų ratą, kuriems tam tikromis dienomis pristatome grybus patys. Mūsų produkcija taip pat jau domisi Vilniuje žinomi restoranai. Žmonės po truputį domisi grybais, tačiau tik mažuma apskritai kažką žino apie gurmaniškus grybus.“
Didėjant susidomėjimui ūkyje auginamais grybais, tikimasi ir ūkio išaugimo. „Planų turime daug, įskaitant grybų auginimo fermos statybas, produktų iš grybų linijos kūrimą ir realizaciją užsienio rinkose. Tikimės, kad pavyks juos įgyvendinti ir kad vis daugiau žmonių atras grybų naudą,“ – atvirauja Audrius ir neslepia – džiaugiasi, jog sėkmingas veiklos startas įvyko būtent Molėtuose, o prie ūkio kūrimo galėjo prisidėti visa šeima. „Ko gero, pats didžiausias pliusas – tai gamta ir galimybė prie ūkio veiklos ir plėtros prisidėti kitiems šeimos nariams. Gyvenant ir dirbant Vilniuje, be jų pagalbos būtų sunku, o tokios veiklos dideliame mieste nesinorėtų vykdyti paprasčiausiai dėl oro užterštumo,“ – sako ūkio įkūrėjas. Kurti verslą ar gyventi, Molėtai – Audriaus šeimos branginamas kraštas: „Tai mažas ir kompaktiškas miestelis, į kurį, neatmetu galimybės, gal dar sugrįšime gyventi“.