Lygiadienio kelionė žeme ir vandeniu Alkos slėnyje

Lygiadienio kelionė žeme ir vandeniu Alkos slėnyje

"Asvejos regioninį parką garsina to paties pavadinimo ežeras, kurio istorinis vardas – Alka. Lietuvių kalbos alka (-as) („baltų religijos šventovė“) daugelyje vietovių išliko būtent kaip šventviečių tikrinis vardas. Alkas yra giminingas latvių elks („dievaitis; stabas“) ir prūsų *alka – tai senas indoeuropiečių paveldas. <...> XV–XIX a. rašytinių šaltinių duomenimis, Alka buvo vadinamas daugiau kaip 1 000 ha plote plytintis Asvejos ežeras. Anot Česlovo Kudabos, Asveja (Alka) yra įdomiausias ir tobuliausias rininis ežeras visoje Lietuvoje. Jis telkšo siauro, stačiašlaičio net 22,1 km ilgio klonio, vietomis primenančio upę, dugne. Vidutinis ežero gylis – apie 15 m., o ties Karapkėlio kaimu – net 50,2 m gylio duburys" - Vykintas Vaitkevičius, knyga Baltų šventvietės Prie Lietuvos saugomų teritorijų ištakų

Lygiadienio kelionėje lankysim istorijos, kultūros, gamtos paveldo vietas, sužinosim apie jas pasakojimuose:
- plauksim iki Alkos etnografinio kaimo, kur povandeninių tyrimų metu, ties buvusių tiltų ir perkėlos vieta, aptikta radinių, datuojamų nuo I tūkstanmečio iki šių dienų. Kaime išlikęs ir pastatas, kuriame tarpukariu buvo pasienio kontrolės punktas su Lenkija.
- pėstute keliausim iki Baluošų piliakalnio, kurį juosė kelių žiedų ginybiniai įtvirtinimai, išlikę pylimai, naudoti iki ~ V a., saugoję perkėlą ties Asvejos sąsiauriu.
- nuo Alkos plauksim pro Jonėnų piliakalnį - Vainikų salą (buvusi gyvenvietė iki ~V a.) į gražiąją Žalktynės įlanką, ties Šakymo rezervato pusiasaliu.
- po plaukimo žygiuosim kadagių šlaitu iki Gurakalnės aukštapelkės ir Giraičių pilkapyno.

Kelionę pradėsim ir baigsim ties Oro Dubinigių poilsio centru.
Renkamės prie vartų.
Pasiimam maisto, gėrimų kelionei. Sustosim stovyklavietėje užkąsti ir ką nors ant ugnies išsikepti.

Nuplauksim apie 5-6 km ir tiek pat nužygiuosim.
Kelionės trukmė apie 5-6 val.

Išsinuomuosim valtis, patogiai susėsim po tris-keturis. (valtyje telpa 5-6 žmonės)
Kas nori ir turi savo baidarę, sup'ą ar pan., tai galite plaukti su ja, bet tokiu atvėju reiktų išplaukti nuo šios vietos, kur ir susitiktumę (koordinatės 55.046778, 25.507917) https://asvejosparkas.lt/?page_id=72584

Kaina: 8 eur - bus skirti parko priežiūrai (vaikam iki 12m., studentam, pensininkams 50 proc. nuolaida) + valties nuoma 5 eur/val., tai žmogui apie 5-7 eur už visą kelionę (priklausomai kiek valtyje bus žmonių)
Bendra suma asmeniui ~13-15 eurų. Atsiskaitymas vietoje grynais.

Būtina registracija. Valčių ir vietų skaičius ribotas: https://form.jotform.com/242606319730050

Tel. pasiteiravimui +37062653014

13.00 - 15.00 €
Rugsėjo 22 d. 11:00